Religieus erfgoed


Sint-Laurenskerk (Erezée)

 

De Sint-Laurenskerk gebouwd in 1846 in neoclassicistische stijl.

De toren dagtekent van 1899. In maart 1940 werd de kerk in vuur en vlam gezet en in 1946 gerestaureerd. Maar een nieuwe brand teisterde het gebouw in 1997. U kan er de Romaanse doopvonten bewonderen (12de eeuw) op gotische sokkel (16de en 17de eeuw).

 

Infos parochies:

http://www.paroisses-erezee.be/fichiers/clochers/erezee.php#village



Sint-Michielskerk (Mormont)

 

De Sint-Michielskerk, gelegen bij het oude kerkhof, is een klassiek bouwerk uit zandbreuksteen en blauwsteen. Ze werd gebouwd tussen 1834-1835, doch de toren is van latere datum (1864).

 

Infos parochies:

http://www.paroisses-erezee.be/fichiers/clochers/mormont.php#village



Sint-Rochuskapel (Soy)

 

In 1600 woedde de pest in Soy en omstreken.

Men richtte toen een kerhof in voor de pestlijders buiten het dorp.

Om deze plaag uit te roeien, legde Jean de Bohon, de toenmalige dorpspastoor, samen met de parochieleden de gelofte af voor eeuwig het feest van Sint Rochus in te richten, en de pest verdween als bij mirakel.

In 1606, als nagedachtenis van deze weldaad, ondernam men de constructie van een kapel ter ere van Sint Rochus op de plaats, zo vermoedt men, van het kerkhof van de pestlijders. De kapel werd gebouwd als herndienst.

De inwoners van Magoster kwamen trouwens een handje toesteken en een jaar later was de constructie af. De kapel werd uitgebreid en gerestaureeerd in de 18de eeuw en heropgebouwd in 1896, op een honderdtal meters van het oorspronkelijke gebouwd.

Prachtige constructie in Romaanse stijl uit de Maasstreek, midden in beplantingen van bloemen en groen. Tijdens de laatste Wereldoorlog werd een groot deel van de bevolking uit Soy en omgeving gedeporteerd als politieke gevangenen. In hun ballingschap herinnerden ze zich Sint Rochus, erg vereerd in hun parochie en beloofden zijn feest in grote vroomheid te vieren. Bij hun thuiskomst zetten ze zich aan het werk, ze legden dit prachtig park aan en legden geld bijeen voor een prachtig houten beeld. Binnen kan men het beeld van Sint Rochus bewonderen, een mooie kruisgang en glasramen die het leven van de heilige uitbeelden.

 

Feest van Sint Rochus: 16 augustus (jaarlijkse bedevaart).



Sint-Maartenskerk (Soy)

 

De Sint-Maartenskerk is een neoklassiek bouwerk in kalksteen.

De toren dateert uit 1663. Binnen dateren de doopvonten uit de 17de eeuw. In het koor bevindt zich een grafmonument in zwarte marmer met beelden in witsteen. Het dateert uit de 17de eeuw zoals de andere grafstenen binnen en buiten de kerk.

 

Infos parochies:

http://www.paroisses-erezee.be/fichiers/clochers/soy.php#village



Sint-Pierre-aux-Lienskapel (Biron)

 

De kapel Saint-Pierre-aux-Liens is een klassiek gebouw in baksteen en blauwe natuursteen dat nagenoeg volledig werd herbouwd in 1874, volgens het ontwerp van architect Bouvrie.

De toren in breuksteen met hier en daar schietgaten is in Romaanse stijl.

Op de muren zijn verschillende sporen van verbouwingen te zien.

Het meubilair is hedendaags, met uitzondering van een houten biechtstoel (circa 1700), banken met gietijzeren armleuningen uit de 19de eeuw en een doopvont in kalksteen uit de 17de eeuw.

 

Infos parochies:

http://www.paroisses-erezee.be/fichiers/clochers/biron.php#village



Sint-Rémikapel (Fisenne)

 

In de as van de hoofdingang van het  kasteel, langs de andere zijde van de weg, kunt u de kapel in Lodewijk-XIV-stijl zien. Ook deze staat op de monumentenlijst. Het gebouw dagtekent uit 1713 maar het verving een oudere constructie die in omgekeerde richting stond.

In de kapel zelf ziet u verschillende grafstenen van de heren van het domein, waarvan de oudste dagtekent uit 1607. De kapel bevatte een prachtig retabel in reliëf uit de 16de eeuw, die de voornaamste taferelen van de kinderjaren en de passie van Christus voorstellen. Het retabel in gebeeldhouwde eik, lichtjes verweerd door de tijd, heeft nochtans zijn voornaamste figuren, zijn polychromie en zijn verguldsel bewaard. Het bevindt zich vandaag in het Musée archéologique d'Arlon.

 

Infos parochies:

http://www.paroisses-erezee.be/fichiers/clochers/fisenne.php#village

 



Potale Notre-Dame van Verviers (Fisenne)

 

De potale in kalksteen ziet u bij het afdalen naar de Pont d'Erezée bij een klein kruispunt met de rue des Roches: ze dagtekent uit 1782 en werd waarschijnlijk op die plaats neergezet door de recolletten van Durbuy. Haar vorm is elegant uitgesneden en in een kleine nis, afgesloten met een smeedijzeren traliewerk, staat een geschilderd houten beeldje. Op de steen staat het volgende te lezen: "NOTRE DAME DE / VERVIERS MERE DE / DIEU P.P.N. / 1782".



St-Lambertkerk (Amonines)

 

De Saint-Lambertkerk is een gebouw in klassieke stijl, opgetrokken in 1824 in baksteen en blauwe natuursteen, dankzij de vrijgevigheid van de familie Philippin. De kerk is gesitueerd op eeen heuveltje en omringd door en kerkhof. De toren dagtekent uit 1863. Het kerkhof telt nog een groot aantal gietijzeren en stenen kruisen die dagtekenen uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Men treft er onder meer een ijzeren kerkhofkruis van P. Jahlez met, in het centrum de gekruisigde Verlosser en aan Zijn voeten, in een cirkel, het jaartal 1565. Bij de afbraak van de oorspronkelijke kerk deed men een belangrijke vondst van oude muntstukken. Dit leidde tot een proces tussen de kerkfabriek en Mej. Philippin, mecenas van de nieuwe kerk, voor het bezit van deze schat. De kerk bevat een kruisweg geschilderd door Godar, een kunstenaar uit Dinant. Het altaarschilerij dagtekent uit 1778. U kan er ook nog de monstrans zien, een belankrijg edelsmeedkunstwerk, in 1614 geschonken door de heer de Creppe, een  kommuniebank uit de 18de eeuw, een houten beeld van St Rochus uit de 17de eeuw, een beeld van St Donaat (18de eeuw) en een van de Maagd Maria (19de eeuw).

 

Infos parochies:

http://www.paroisses-erezee.be/fichiers/clochers/amonines.php#village



Notre-Damekapel (Amonines)

 

Deze kapel ligt op het kruispunt van de rue de Dochamps en van de Drève. Mejuffer Philippin bekostigde eveneens de bouw van de kapel "ND des Affligés" opgetrokken in 1873, waarop het volgende te lezen staat : "Dédiée à la Vierge Immaculée/ par Mademoiselle Philippin rentière/ Amonines l'an 1873" (toegewijd aan de Maagd Maria/ door Mejuffer Philippin rentenierster, Amonines in het jaar 1873).



ROYAL SYNDICAT D'INITIATIVE D'EREZEE

Rue du Pont d'Erezée, 1 a

6997 EREZEE

T : 086/47.73.01

si.erezee@skynet.be

www.erezee-info.be

Notre bureau se trouve dans le bâtiment

de la gare du Tramway touristique de l'Aisne.


Ons kantoor is gevestigd in het gebouw

van Toeristische Tram van de Aisne station.

HORAIRES :

Lundi au vendredi : de 9h à 12h et de 13h30 à 16h.

ATTENTION fermé le jeudi !

Samedi : de 10h à 12h30 et de 14h à 16h.

OPENINGSUREN:

Maandag tot vrijdag :

van 9u. tot 12u. en van 13.30u. tot 16u.

LET OP gesloten op donderdag!

Zaterdag: van 10u. tot 12.30u. en van 14u. tot 16u.