Bezienswaardigheden : Religieus erfgoed

Totaal : 9 (1-9)

Chapelle de Briscol

De kapel N.D. Auxiliatrice werd ondergebracht in een oude school in 1904. Ze bestaat uit zandsttenblokken waarvan de deuren en vensterkizijnen in bakteen uit het begin van de 20ste eeuw dateren.

  • adresse Briscol

Chapelle de Fisenne

In de as vand de hoofdingang van het kasteel, langs de andere zijde van de Weg, kunt u de kapel in Lodewijk-XIV-stil zien. ook deze staat op de monumentenlijst. het gebouw dagtekent uit 1713 (zoals het af te lezen il op een chronogram boven de ingng-spoort), maar het verving een oudere constructie die in omgekeerde richting stond. Naar een algemeen aanvaarde gewoonte was het koor naar het oosten gericht.  Volgens de traditie, vroeg de kasteelvrouw, die zich nog moeilijk naar de kerk kon begeven omwille van har hooge leeftijd en haar gezondheidstoestaand, de kapel te mogen slopen en ze opnieuw te mogen oprichten rechtover het kasteel.

 Dit zou haar de mogelikheid bieden de kerkdiensten te volgen vanuit de ingang van het kasteel ...bij het graven van de grafkuilen en het kerkhof rond de kapel, stootte men op de funderingen van de vroegere kerk.

In de kapel zelf ziet u verschillende grafstenen van de heren van het domein, waarvan de oudste dagtekent uit  1607. De kapel bevatte een prachtig retabel in reliëf uit de 16de eeuw, die de voornaamste teferelen van de kinderjaren en de passie van Christus  voorstellen. Het retabel in gebeeldhouwde eik, lichtjes verweerd door de tijd, heeft nochtans zijn vorrnaamste figuren, zijn polychromie en zijn verguldsel bewaard. Het bevindt zich vandaag in het Musée archéologique d'Arlon

  • adresse Fisenne

Chapelle Saint Roch à Soy

Chapelle Saint-Pierre-aux-Liens

La chapelle Saint-Pierre-aux-Liens est un édifice de tradition classique en brique et pierre bleue, presqu’entièrement reconstruit en 1874 sur le plans de l’architecte Bouvrie. La tour, en moellons et percée de meurtrières, est de style roman.

  • adresse Biron

Eglise Saint Jean Baptiste

Perchée sur une butte et entourée du cimetière, l’église Saint Jean Baptiste de style néogothique, fut édifiée en 1864 en remplacement de la chapelle édifiée en 1660 par Guillaume le Joeune.
Elle est construite en moellons de grès et pierre bleue.

  • adresse Fanzel

Eglise Saint Lambert

L’église Saint Lambert est un édifice de tradition classique en brique et pierre bleue, construit en 1824. La tour date de 1863.

  • adresse Amonines

L’√©glise Saint Martin

En 1606 commença la construction d’une chapelle en l’honneur de Saint Roch à l’emplacement, pense-t-on d’un cimetière de pestiférés. La chapelle fut agrandie et restaurée au 18ième siècle et reconstruite en 1896, à une centaine de mètres de la chapelle originelle. Magnifique construction de style mosan, elle est entourée de plantations, de verdure et de fleurs.

L’église Saint Martin, située à côté du château, dans l’ancien cimetière, est un édifice néoclassique en pierre calcaire. La tour date de 1663. 

  • adresse Soy

L’√©glise Saints-Laurent et Monon

L’église Saints-Laurent et Monon fut édifiée en 1846 dans un style néoclassique. La tour date de 1899 L’église fut incendiée en mars 1940 et restaurée en 1946.

  • adresse Erez√©e

L'église Saint-Michel

L’église Saint-Michel, située dans l’ancien cimetière, est un édifice de tradition classique en moellons de grès et pierre bleue. Elle fut construite en 1834-35, mais la tour est plus tardive (1864).

  • adresse Mormont